Lukkarikone

Käyttöperiaate

Lukkarikone on näkymä Haaga-Helian tilanvarausjärjestelmään ja tarkoitettu opiskelijoiden lukujärjestyksien julkaisuun. Käyttäjä kertoo koneelle minkä ryhmän kalenterin haluaa näkyviin tai vaihtoehtoisesti ne opintojaksototeutukset, joiden varaukset hän haluaa näkyviin. Kone käy vertaamassa annettuja hakuehtoja tilanvarauskantaan ja luo niiden perusteella lukujärjestyksen.

Linkki Lukkarikoneeseen

Video-ohjeeseen


Perusnäkymä

Lukkarikoneen perusnäkymä koostuu

  1. Päävalikosta
  2. Hakukentistä
  3. Opintokorista


https://wiki.metropolia.fi/download/attachments/30261240/Etusivu1.PNG?version=1&modificationDate=1412847941000&api=v2

Hakusivu

Hakusivulla kerätään tietoja (ryhmiä ja opintojaksototeutuksia) opintokoriin, joiden perustella lukujärjestys kootaan. Hakusivulla käyttäjä kertoo järjestelmälle millä ehdoilla lukujärjestys luodaan. Ehdot voivat olla opintojaksototeutuksia tai esimerkiksi ryhmän tunnuksia. Ehdot kootaan opintokoriin, ja niiden perusteella luodaan lukujärjestys, joka on nähtävissä päävalikon ”Lukujärjestys” -välilehdellä.

Lukujärjestyksen tekeminen

Lukujärjestyksen voi luoda kahdella eri tavalla, joko suoraan ryhmän lukujärjestys (kootaan ryhmätunnuksen perusteella) tai vaihtoehtoisesti kokoamalla opintojaksototeutuksia koriin ja haetaan tilavaraukset valituille opintojaksototeutuksille. Lukujärjestyksiä voi luoda myös keräämällä opintokoriin sekä toteutuksia että ryhmiä.

 

Lukujärjestys ryhmätunnuksen perusteella:

1. ”Hae ryhmän kalenteri” näkymässä kirjoita haluamasi ryhmän tunnus (voit hakea myös kirjoittamalla vain kolme ensimmäistä merkkiä ryhmätunnuksesta) ja klikkaa ”Hae”. Jos hakutuloksia on vain yksi, siirrytään suoraan lukujärjestysnäkymään – muutoin hakutulokset näytetään ruudulla.


 

2. Hakutuloksena tulee listana kaikki ne ryhmät, joiden nimi vastaa hakuehtoa ja joille on merkitty varauksia Haaga-Helian tilanvarausjärjestelmään.

3. Valitse haluamasi ryhmä painamalla ryhmän vieressä olevaa ikonia

4. Valintasi pitäisi nyt näkyä vasemmalla alalaidassa olevassa opintokorissa

 

5. Nyt voit tarkastella antamasi ryhmän lukujärjestystä päävalikon ”Lukujärjestykset” -välilehdellä. Lukujärjestyksessä näkyy kaikki ne tilanvarausmerkinnät, joihin antamasi ryhmä on suoraan liitetty.

Huom! Jos haluat etsiä listausta Virtuaalisista, Intensiivi tai vaihto-opiskelijoille (EXCH) suunnatuista toteutuksista: Etsi niitä Hae totetuksia otsikon alta ja laita haku-vaihtoehdoksi: Ryhmätunnuksella hakusanaksi esim. virtuaali, jolloin listauksessa näkyy virtuaaliset toteutukset.

 

Lukujärjestys opintojaksototeutuksien perusteella:

Tämä haku eroaa edellisestä siten, että tässä haetaan ensin opintojaksototeutuksia opintokoriin ja vastaavasti haetaan toteutuksille varaukset ja luodaan niiden perusteella lukujärjestys (edellisessä haettiin ryhmän varaukset, nyt siis toteutusten varaukset)

Käyttäjän pitää siis määrittää tässä haussa se, mille toteutuksille tilavaraukset haetaan.

  1. Voit hakea opintojaksototeutuksia toteutuksen nimellä tai tunnuksella, opettajan nimellä, tai ryhmätunnuksen perusteella. Lisäksi voit halutessasi määrittää sen, millä aikavälillä toteutus on määritelty alkavaksi. Klikkaa sen jälkeen ”Hae”

https://wiki.metropolia.fi/download/attachments/30261240/toteutushaku4_1_fi.JPG?version=1&modificationDate=1328267532000&api=v2

2. Hakunäkymään ilmestyy nyt kaikki ne toteutukset, jotka vastaavat hakuehtojasi. Huomaa että tuloksissa näytetään kerrallaan maksimissaan 100 hakutulosta - voit tarvittaessa tarkentaa hakuehtoa.

Suodatus. Voit halutessasi suodattaa hakutuloksia niiden yläpuolella olevien fasettien avulla.

Sopivuus kalenteriin näyttää prosentteina, kuinka hyvin kyseisen toteutuksen opetustapahtumat sopivat avoimena olevaan lukujärjestykseen. 100% tarkoittaa ettei yksikään ko. opintojaksototeutuksen tunti mene päällekkäin muiden lukujärjestyksessä olevien tuntien kanssa.

Hakutuloksissa voit siirtää toteutuksia opintokoriin painamalla nimen edessä olevaa ikonia, samalla ikonin väri vaihtuu. Toinen ikoni kertoo, että toteutukselle löytyy vähintään yksi kalenterimerkintä tilanvarausjärjestelmästä. Jos tätä ikonia ei ole, yhtään merkintää ei löytynyt ja siten kyseiselle toteutukselle ei voida myöskään tehdä lukujärjestystä.

Siirrä halutut toteutukset opintokoriin (helpoin ehkä hakea ryhmän nimen mukaan ja siirtää kerralla kaikki toteutukset koriin (esimerkki alla)Esimerkissä on haettu toteutukset ryhmälle ”TN4PC”. Tuloksena saadaan 7 toteutusta. Voit valita kaikki näkyvät toteutukset painamalla ylhäältä valinta-ikonia. Valinta koskee vain listalla näkyviä hakutuloksia.

Lisäksi alla näytetään ryhmätunnuksen muut varaukset eli käytännössä sellaiset tilavaraukset, joissa esiintyy ryhmän tunnus, mutta joita ei ole kiinnitetty mihinkään opintojaksototeutukseen. Tällaisia varauksia ovat usein mm. tentit.

Huom. Jos käytät osittaista hakuehtoa esim. ”TN4”, koskee haku silloin kaikkia ryhmiä jotka alkavat tunnuksella TN4 -> tuloksena tulee sekä ryhmien TN4PA, TN4PB ja TN4PC tulokset. Määritä siis ryhmän nimi mahdollisimman tarkkaan (esim. hae TN4PA, jolloin ei tule muita ryhmiä).

3.  Kun olet koonnut kaikki haluamasi toteutukset (ja muut varaukset) opintokoriin, voit siirtyä lukujärjestysnäkymään katselemaan lukujärjestystä. Voit myös poistaa yksittäisiä toteutuksia opintokorista painamalla toteutuksen nimen vierestä X-painiketta.

Lukujärjestyssivu

Lukujärjestyssivulla voit selailla kalenterimerkintöjä joko kalenterinäkymässä tai listamuodossa.

Kalenterinäkymä

Lukujärjestyssivun kalenterinäkymässä näytetään viikkonäkymänä lukujärjestys, joka on luotu käyttäjän antamien hakuehtojen perusteella. Klikkaamalla merkintää, näet tarkemmat tiedot yksittäisestä varauksesta. Lukujärjestys-välilehdellä voit myös piilottaa yksittäisiä varauksia tai vastaavasti palauttaa piilotettuja varauksia.

Lukujärjestysnäkymässä näytetään viikkonäkymänä lukujärjestys, joka on luotu käyttäjän antamien hakuehtojen perusteella. Klikkaamalla merkintää, näet tarkemmat tiedot yksittäisestä varauksesta. Lukujärjestys-välilehdellä voit myös piilottaa yksittäisiä varauksia tai vastaavasti palauttaa piilotettuja varauksia.
Voit klikata jotain varauksista jolloin uusi ikkuna ponnahtaa esille, tässä ikkunassa voit piilottaa valitun varauksen. Ikkunassa näkyy myös kaikki kyseiseen varaukseen liittyvät tiedot.

Listanäkymä

Listanäkymässä saat kaikki tulevat varaukset listamuodossa. Listanäkymässä voit myös rajata opintokorin varauksia hakusanalla sekä piilottaa varauksia. Voit tallentaa listan mm. excel-muodossa tai kopioida listan leikepöydälle.

https://wiki.metropolia.fi/download/attachments/30261240/8List_en_fi.JPG?version=1&modificationDate=1328268258000&api=v2

Hyppytuntihaku

Voit etsiä hyppytunneille osuvaa opetusta klikkaamalla lukujärjestysnäkymästä tyhjää kohtaa. Valitse tämän jälkeen hyppytunnin pituus ja klikkaa "Hae sopivia toteutuksia". Voit vielä halutessasi suodattaa haun toimipisteen mukaan.

Asetukset

Päästäksesi asetuksiin käyttäjän tulee kirjautua ensin sisään omilla Haaga-Helian tunnuksilla, Lukkarikoneen oikeasta yläreunasta.  

Lukujärjestyksen tallentaminen

Asetuksissa voit tallentaa tai ladata aiemmin tallennetun lukujärjestyksen. Tallentaminen tapahtuu opintokoriin kerättyjen tietojen perusteella eli kirjaudu sisään ja kokoa aluksi haluamasi lukujärjestys. Sen jälkeen mene asetukset-sivulle ja anna tallennettavalle lukujärjestykselle nimi ja paina ”tallenna” --nappia.

Voit myös asettaa jonkin tallennetuista lukujärjestyksistä oletuslukujärjestykseksi. Tuolloin oletuslukujärjestys aukeaa automaattisesti kun kirjaudut sisään.

Jokaisen tallennetun lukujärjestyksen vasemmalla puolella näkyy tähti-ikoni, jonka kautta voit ottaa talteen suoran linkin tallentamaasi lukujärjestykseen. Tuota linkkiä käyttämällä pääset katselemaan lukujärjestystäsi myöhemmin kirjautumatta koneeseen.

Muut asetukset

Asetuksissa voit myös