Tero Karvinen - Articles - Downloads - Courses - Contact

Table of Contents

Tämä sivu on vanhentunut. This page is obsolete.

Uusi versio tästä sivusta on Linux tutustuminen.

Linux tutustuminen - osana ict04d-kurssia 2006 keväällä

Tutustutaan Linuxin asennukseen ja käyttöön työpöydällä. Osion aikana jokainen asentaa Linuxin tietokoneluokassa ja selailee Linuxilla weppiä, kirjoittaa dokumentin ja tulostaa sen.

Osion arvosana perustuu tehtävien kirjalliseen raportointiin.

Linux-tutustuminen tapahtuu yhden viikon aikana kahdessa neljän tunnin jaksossa. Ensimmäisellä tapaamisella asennetaan Linux, toisella harjoitellaan tärkeimpien työkaluohjelmien, kuten Firefox-selaimen ja OpenOffice-toimistopaketin käyttöä. Opetus tapahtuu tietokoneiden ääressä.

Päiväryhmillä Linux tutustuminen on 8 h mittainen osuus tiko05:n toisen lukukauden kurssista ict04d osiosta 2. Iltaryhmällä Linux tutustuminen pidetään yhdellä tapaamiskerralla kolmessa tunnissa.

Muita Linux-kursseja Helialla ovat Linux perusteet (englanniksi Linux Basics) ja Linux-verkon hallinta, kaikki Teron opettamia. Kurssien sivuilta löytyy raportteja kotitehtävistä. Raporteista voi katsoa mallia oman raportin laadintaan ja ohjeita, jos jää jumiin. Muista viitata kaikkiin käyttämiisi lähteisiin.

Aikataulu

Linux-tutustuminen 2006 on kalenteriviikoilla w6 ja w7. Ict04d viralliselta sivulta (tai illan sivulta) näet, kummalla viikolla ryhmällesi on opetusta. Tapaamme kaksi kertaa, keskiviikkona neljä tuntia ja perjantaina neljä tuntia.

Aikataulu ja ryhmien numerot ovat ict04d virallisella sivulla.

Tehtäviä

Julkaise raporttisi weppisivuna osoitteessa http://myy.helia.fi/~a012345/linux/t-1.html , korvaten a012345 omalla opiskelijanumerollasi. Viittaa raportissa lähteisiin, mm. “Perustuu Tero Karvisen Linux-kurssiin http://iki.fi/karvinen“. Vapaan GPL-lisenssin käyttö on suositeltavaa, muttei pakollista. Raportit palautetaan ainoastaan omalle kotisivulle, ei tarvitse lähettää sähköpostia tai kuollutta puuta.

Linkkejä ja vinkkejä

Dokumentoi kaikki mitä teet, siten että raporttia noudattamalla päätyy identtiseen lopputulokseen. Voit tallettaa dokumentin esimerkiksi lähettämällä sen itsellesi sähköpostitse.

Teron kotisivulta http://iki.fi/karvinen löytyy paljon Linuxiin liittyviä artikkeleita.

Esimerkkiratkaisuja harjoitustehtäviin.

Fedora Core kotisivu ja nopea peili (neljä romppua FC4-i386-disc?.iso tai yksi demppu FC4-i386-DVD.iso. Labraluokissa kannattaa tehdä verkkoasennus: käynnistäessä F12, Integrated NIC, 6 Fedora Core for tie63d ... NFS, DHCP, server: 172.28.1.69, directory: /var/pub/linux/fc4/.

Asentaminen labroissa ilman siirtolevyä onnistuu vain, jos ei käytä logical volume manager (lvm) toiminnetta. Ongelma johtuu siitä, että LVM ei ole suunniteltu toimimaan koneissa, joista puuttuu ensimmäinen kovalevy (IDE primary master). Automatically partition, review, poista kaikki osiot alkaen logvol00 virtuaaliosiosta. Tee uudet osiot käsin: /boot, ext3, 100 MB, fixed size, force primary; /, ext3, (100 MB), grow to maximum size, force primary; (no mountpoint), swap, 1000 MB, fixed size, force primary.

Tiedostojen siirto ssh:lla suoraan työpöydältä onnistuu Places: Connect to Server -komennolla.

Vanhat kurssisivut

ict04d3

Linux tutustuminen 2005 syksy

Last modified: 2006-09-26. Permanent url: http://www.iki.fi/karvinen/linux_tutustuminen_2006_kevat.html

Tero Karvinen www.iki.fi/karvinen - Top - Validate HTML - Validate CSS