Linux best

Ympäristö

Acer aspire one 522
CPU 1.0 GHz AMD Dual-core C-50
RAM 1 GB DDR3 (? Hz)
STORAGE 250 GB HDD
Livetikun luominen
Livetikun luontia varten hain .iso muodossa uusimman LTS julkaisun Xubuntusta, joka oli 16.04, ja lisäksi hain UNetbootin, jonka avulla luodaan muistitikusta live linuxtikku. (https://unetbootin.github.io/)
Unetbootissa valitsin Diskimage valinnan ja etsin ladatun .iso tiedoston, ja tarkistin että asennus on menossa oikealle asemalle.
Xubuntun asennus
Asensin Xubuntun löytämälleni vanhalle miniläppärille, jonka formatoin kokonaisuudessaan asennuksen yhteydessä.

klo 00.00

Ensin BIOSiin laittamaan tikku boot listassa ensimmäiseksi. Miniläppärillä BIOSiin pääsi F2.
Käynnistyessä avautui UNetbootin valikko, josta valitsin Install Xubuntu.
Asennusvaihe alkoi kielenvalinnalla ja wlan verkkoon yhdistämisellä.
Valitsin, etten halua ladata päivityksiä asennuksen aikana, enkä asentaa kolmannen osapuolen ohjelmistoja.
Seuraavaksi valitsin Erase disk and install Xubuntu, jonka alta valitsin diskin kryptauksen ja LVM molemmat mukaan.
Painoin Install now ja syötin turvaavaimen, sekä valitsin overwrite empty disk space.
Ponnahdusikkuna kysyy, haluanko varmasti jatkaa, ja ilmoittaa mitkä osat aiotaan formatoida.
Valitsin paikaksi Helsinki.
Valitsin näppäimistöasetuksiksi suomi.

klo 00.20

Kerroin laitteelle nimeni ja asetin tietokoneen nimen, ja annoin käyttäjänimen ja salasanan. En valinnut homen kryptausta. Laitoin asennuksen menemään.

klo 00.38

Asennus valmistui, ja vaatii uudelleenkäynnistystä.
Uudelleenkäynnistyksen yhteydessä kävin BIOSissa vaihtamassa boot listan ykköseksi taas miniläppärin HDD.
Xubuntu pyytää nyt kertomaan diskin kryptaus turvaavaimen. Kryptaus ok.
Käyttäjätunnuksen salasanan syöttö.
b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).
Kuva ei toimi Kuva ei toimi
c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

klo 15.50

Selailin ladattavia ohjelmia googlesta pelikoneellani, eli windows-maailmassa, sillä miniläppärillä graafisen käyttöliittymän käyttö oli haastaavaa, ja en vielä hallinnut apt-cache etsimistä. Asensin ohjelmat sitten terminaalin kautta. Ensin asensin Bluefishin sudo apt-get install -komennolla, ja asentuminen vaikutti sujuvan hyvin, kunnes yritin listata ohjelmat dpkg -l -komennolla nähdäkseni onnistuiko asennus, jolloin terminaali ilmoitti virheestä. Virhe koski listauskomentoa installoinnin aikana/yhteydessä. Menin valikosta katsomaan, että löytyykö Bluefish sieltä, ja sieltähän se löytyikin. Koitin vielä uudestaan listata ohjelmat terminaalissa, ja se onnistui. En ollut kuitenkaan varma oliko asennus onnistunut, joten poistin ja asensin sen uudestaan. Tämä olisi ollut erittäin hyvä tilanne ottaa screenshotteja, mutta huolimattomuuttani juuri tässä kohtaa se jäi.

Kuva ei toimi Kuva ei toimi

klo 16.37

Bluefishin jälkeen asensin eclipsen, vaikkakin olen sitä hieman käyttänyt windows-maailmassa. Asennus alkoi 16.45. Terminaali ilmoitti, ettei pakettien lataaminen onnistu ja keskeytin asennuksen tutkiakseni ongelmaa, mutten löytänyt mitään järkevää. Jouduin poistumaan asioille ja laitoin asennuksen menemään uudelleen, ja jätin sen rullaamaan virheistä huolimatta. Tullessani kotiin, noin kolme tuntia myöhemmin, oli asennus päättynyt ja terminaali ilmoitti, ettei asennus onnistunut, mutta terminaali suositteli sudo apt-get update -komentoa. Näppäilin komennon ja kävin vielä tarkistamassa dpkg -l | more -komennolla löytyykö eclipseä, eikä sitä löytynyt. Tässä taas unohtui kuvien ottaminen.

Kuva ei toimi Kuva ei toimi Kuva ei toimi Kuva ei toimi

klo 19.50

Laitoin asennuksen menemään uudestaan, eikä virheilmoituksia enää tullut, ainakaan asennuksen alkuvaiheessa. Siirryin illastamaan avovaimoni kanssa. Palatessani, kun asennus oli kestänyt jo noin 20 minuuttia, ei asennus ollut valmistunut, joten otin läppärin sohvalle odottelemaan sen valmistumista.

klo 01.10

Raskaan ja maittavan illallisen jälkeen menetin tajuntani, ja havahtuessani oli asennus päättynyt ja terminaali ilmoitti sen onnistuneen.

Kuva ei toimi

klo 01.12

Asensin viimeisenä delugen, jonka asennus oli nopea ja sujui ilman ongelmia.

Kuva ei toimi
Kuva ei toimi
Kuva ei toimi

klo 01.30

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.
Bluefish on open source.
Eclipse on open source.
Deluge on open source.
Opensource.org määritelmä
Open source -lisenssi oikeuttaa käyttämään, jakamaan ja kopioimaan ohjelmistoja ja koodia, riippumatta käyttötarkoituksesta. Lisenssi velvoittaa, ettei se saa syrjiä yksittäisiä ihmisiä, tai jotain ihmisryhmää.
e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin. (Päivitetty: korjasin tämän kohdan tunnuskirjaimen d->e)
Koti-pc:llä oli käytössä ennen uTorrent, mutta poistin sen ja aion ladata Delugen tilalle, kunhan tulee taas tarve jotain latailla. Kyseessä siis torrentien lataamiseen ja jakamiseen tarkoitettu ohjelma.
Bluefish on koodaamiseen ja websuunnitteluun tarkoitettu tekstinkäsittelyohjelma. Kotona ollut Notepad++ esimerkiksi käytössä.